- Kategorie
-
Olej z ogórecznika zimnotłoczony, nieoczyszczony 250ml


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 1-2 dni roboczych |
Dostępność |
Brak towaru
|
Waga | 0.15 kg |
Olvita | |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902841300941 |
Olej z ogórecznika Ol’Vita - tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Olej z ogórecznika z polskiej, rodzinnej firmy Ol’Vita jest produktem 100 % naturalnym. Pozyskiwany z nasion ogórecznika lekarskiego poprzez tłoczenie na zimno w niskiej temperaturze (w przedziale od +35 do +40°C) bez procesów rafinacji, oczyszczania. Dzięki temu olej zachowuje swoje niezwykle cenne składniki bioaktywne i wartości odżywcze. Nowoczesna technologia tłoczenia i systematycznie przeprowadzane badania każdej partii oleju gwarantują jego najwyższą jakość.
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego – skład i właściwości
Jednym z czynników warunkujących dobry stan zdrowia jest dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Olej z ogórecznika charakteryzuje się:
- wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (ok 85 g/100 g)
- wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (ok 59 g/100 g)
- obecność rzadko występującego, bardzo cennego kwasu gamma-linolenowego GLA ( 20-22,5 g/100 g).
Warto pamiętać, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Kwas GLA zaliczany jest obecnie do tzw. NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Oznacza to, że musi być dostarczany wraz z dietą do naszego organizmu. Teoretycznie kwas GLA powstaje podczas przemian metabolicznych tłuszczów w organizmie. Niestety istnieje szereg czynników, które zmniejszają naturalne powstawanie (syntezę) tego kwasu w naszym organizmie, np.:
- wiek
- dieta niskobiałkowa, niskoenergetyczna, wysokotłuszczowa
- niedobory kwasów nienasyconych w diecie (głównie kwasów omega-6, tj: kwasu linolowego)
- spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe TRANS i tłuszcze uwodornione
- palenie tytoniu
- nadmierne spożywanie alkoholu
Kwas GLA jest wykorzystywany w organizmie do produkcji (syntezy) prostoglandyn E1 (PGE1). Są to naturalne związki, które fizjologicznie wykazują działanie: przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, rozszerzające naczynia krwionośne oraz obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego zimnotłoczony, nieoczyszczony
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy
Warto wiedzieć
Dla kogo: Produkt polecany dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę w kwasy nienasycone i kwas GLA.
Kolor: od żółtego do lekko zielonego
Zapach: delikatny, przyjemny
Smak: delikatny, niedominujący potrawę
Kolor, smak i zapach mogą nieznacznie różnić się między partiami oleju. Zależy to od wielu naturalnych czynników, np.: region uprawy nasion, rodzaj gleby, ilość dni słonecznych, odmiana nasion, itp.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia podany jest zawsze na tylnej etykiecie. Podana data dotyczy zarówno produktu otwartego jak i oryginalnie zamkniętego.
Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data tym mniej stabilny produkt.
Przechowywanie: Olej z ogórecznika należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.
Osad: Produkt nie powinien zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może delikatnie mętnieć lub wytracać się biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.
- Sprawdzone marki